Scroll Top
10 χρήσιμες δουλειές που το παιδί μπορεί να κάνει μόνο του
douleies-sto-spiti

Στα Μοντεσσοριανά Σχολεία, τα παιδιά είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα της τάξης. Δεν τους ανατίθενται, γενικά, δουλειές, αλλά κάθε παιδί είναι υπεύθυνο να αφήνει τα πράγματα που χρησιμοποιεί όπως τα βρήκε. Τα παιδιά, γενικά, είναι πρόθυμα να βοηθήσουν με δουλειές, όπως ξεσκόνισμα ή κηπουρική.

Αυτά τα καθήκοντα ονομάζονται «πρακτική ζωή» και θεωρούνται εξίσου σημαντικά με τη γλώσσα και τα μαθηματικά για τα μικρά παιδιά. Αυτού του είδους οι εργασίες «χτίζουν» τη συγκέντρωση και την ανεξαρτησία και βελτιώνουν, επίσης, τις λεπτές κι ακατέργαστες κινητικές τους δεξιότητες.

Η φροντίδα του περιβάλλοντος δίνει επίσης στα παιδιά μια αίσθηση του σκοπού, η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και τη συμπεριφορά του. Η συμβολή του σε μια πραγματικότητα το κάνει να αισθάνεται σαν ένα χρήσιμο άτομο και συχνά, ενεργεί αναλόγως.

Οι πρακτικές δραστηριότητες ζωής είναι εύκολο να αναπαραχθούν στο σπίτι, καθώς δεν υπάρχει ποτέ έλλειψη από δουλειές που πρέπει να γίνουν (εάν έχετε έλλειψη, στείλτε τα στο σπίτι μου!) Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε να κάνετε δουλειές στο σπίτι και το παιδί σας θα τρέχει σαν σίφουνας τριγύρω, προσπαθήστε να του δώστε μια μικρή δουλειά του σπιτιού και ξεκινήστε μαζί να συμμαζεύετε.

10 δουλειές που μπορεί να φέρει εις πέρας το παιδί σας

1. Σκούπισμα

Το σκούπισμα είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή. Ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να σκουπίσουν επιτυχώς το πάτωμα με μια παιδική σκούπα κι ένα φαράσι, αν τους δείξετε πώς. Αν το παιδί σας δεν είναι ακόμη αρκετά έτοιμο για να σκουπίσει δύσκολα σημεία μέσα στο σπίτι, μπορεί να ξεκινήσει με το μπαλκόνι ή την βεράντα.

2. Να διπλώνει ρούχα/ κάλτσες

Μερικά πράγματα, όπως τα σεντόνια και οι κουβέρτες, είναι δύσκολα για τα παιδιά. Μπορούν, όμως, να ξεχωρίζουν και να διπλώνουν τις πετσέτες προσώπου και πετσέτες φαγητού. Η ταξινόμηση στις κάλτσες μπορεί, επίσης, να είναι μια πολύ καλή εργασία για τα μικρά παιδιά.

3. Να στρώνει το τραπέζι

Εφόσον τα πάντα είναι στην διάθεσή τους, ακόμα και πολύ μικρά παιδιά μπορούν να ετοιμάσουν / στρώσουν το τραπέζι. Εάν θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να βοηθήσει στην κουζίνα, τοποθετήστε σ’ένα χαμηλό ντουλάπι όλα τα πράγματα που χρειάζεται να έχει πρόσβαση. Θα απολαύσει αυτή τη δουλειά περισσότερο εάν δεν χρειάζεται συνεχώς να ζητά τη βοήθειά σας.

4. Να ταΐζει το κατοικίδιο

Πολλά παιδιά αγαπούν να φροντίζουν τα ζώα. Εάν έχετε κατοικίδιο, αποθηκεύστε το φαγητό του σε ένα μεγάλο τάπερ με σέσουλα και αφήστε το παιδί σας να αναλάβει αυτή τη καθημερινή «δουλίτσα». Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, ίσως διαχωρίσετε εσείς το φαγητό για εκείνη την ημέρα και του το δώσετε να ταΐσει το ζωάκι μέχρι να μπορέσει να ελέγξει μόνο του την ποσότητα.

5. Να ποτίζει τις γλάστρες

Δείξτε στο παιδί σας πώς να ελέγξει και να καταλάβει εάν ένα φυτό χρειάζεται πότισμα. Μετά δείξτε του πώς να ποτίζει τις ρίζες. Μόλις μάθει να ποτίζει τα φυτά, μπορείτε επίσης να του δείξετε πώς να κόβει με το χέρι του τα νεκρά φύλλα και πώς να πλύνει τα φύλλα των φυτών του σπιτιού με ένα μικρό σφουγγάρι ή ψεκαστήρι για να τα κρατάει φρέσκα.

6. Να καθαρίζει τα τζάμια

Αυτό είναι πραγματικά διασκεδαστικό! Θα χρειαστείτε ένα πανί στεγνώματος, ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού και μια μικρή σκούπα με σφουγγάρι (αυτά που έχουν σχεδιαστεί για παράθυρα αυτοκινήτων είναι τέλεια). Δείξτε του πως να ψεκάζει, να σκουπίζει και να στεγνώνει και παρακολουθήστε το να καθαρίζει το παράθυρο ή τον καθρέφτη στο σπίτι.

7. Να στρώνει το κρεβάτι του

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να στρώνει το κρεβάτι του, να συμμαζεύει το κομοδίνο του και το δωμάτιό του και να βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

8. Να φτιάχνει ένα εύκολο σνακ

Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα δικά τους γεύματα, με διαφορετικό βαθμό ανεξαρτησίας, από νεαρή ηλικία. Θα θελήσετε πιθανότατα να αρχίσετε να προσφέρετε επιλογές, όπως το να αφήσετε το παιδί σας να επιλέξει ένα «κύριο φαγητό», ένα φρούτο και ένα λαχανικό για να βάλει στο φαγητοδοχείο του. Το παιδί σας μπορεί επίσης να κάνει απλά πράγματα, όπως ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, να πλύνει τα φρούτα κλπ.

Αυτή είναι μια εξαιρετική διαδικασία να εμπλακεί το παιδί σας, ειδικά αν περνάει μια φάση επιλεκτικότητας. Αν είναι πολύ δύσκολο να το κάνει αυτό κάθε μέρα, ξεκινήστε μόνο με τα Σαββατοκύριακα ή μία φορά την εβδομάδα και προσαρμόστε ανάλογα.

9. Να ξύνει μολύβια, ξυλομπογιές, κηρομπογιές

Δοκιμάστε να δείξετε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιεί την ξύστρα για να κρατάει τα μολύβια σε καλή κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι θα του δείξετε πώς να αδειάζει την ξύστρα, για να αποφύγετε το χάος.

10. Να τοποθετεί τα παιχνίδια του στη θέση τους

Είναι καλό να μάθει πως μετά από το παιχνίδι του, πρέπει να τοποθετεί το κάθε παιχνίδι στη θέση του, ώστε να ξέρει πού θα το βρει την επόμενη φορά. Το συμμαζεύει και να ταξινομεί τα παιχνίδια στα κουτιά τους, να βρίσκει κάθε κομμάτι / εξάρτημα που είναι τριγύρω, είναι μια δουλειά που μπορεί να κάνει και το βοηθά να γίνει πιο υπεύθυνο και προσεκτικό με τα πράγματά του.

Παρακολουθώντας το παιδί σας θα σας δείξει εκείνο ποια είδη καθηκόντων το ενδιαφέρουν περισσότερο και θέλει να βοηθάει και θα αρχίσετε να βλέπετε όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο του. Η βοήθεια προς την οικογένεια θα το ενθαρρύνει να γίνει πιο ανεξάρτητο και θα του δώσει μια αίσθηση υπερηφάνειας καθώς βλέπει όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει στο σπίτι.

Και μερικές extra συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα

Οργανωθείτε

Ειδικά με ένα μικρό παιδί, ακόμη και αν ενδιαφέρεται να βοηθήσει, μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του, αν σας παίρνει πολλή ώρα να συγκεντρώσετε τα πράγματα που χρειάζεστε. Συγκεντρώστε όλα όσα θα χρειαστεί για να ολοκληρώσετε την εργασία, πριν του την αναθέσετε. Για παράδειγμα, αν του ζητάτε να βοηθήσει με το σκούπισμα, βεβαιωθείτε ότι η σκούπα και το φαράσι είναι εκεί που πρέπει να είναι πριν το ρωτήσετε. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε εργαλεία μικρού μεγέθους, όπως μικρές σκούπες, όπου μπορείτε.

Ενθαρρύνετε το παιδί να βοηθήσει

Η μέθοδος Montessori λέει πως πρέπει να καλούμε τα παιδιά να κάνουν κάτι. Ο στόχος είναι να τα δελεάσεις, ώστε να θέλουν να συμμετάσχουν. Εάν το παιδί σας αισθάνεται σαν να αναγκάζεται να βοηθήσει ή ότι είναι κάποια τιμωρία, φυσικά θα αντισταθεί. Προσπαθήστε να λέτε κάτι σαν: «Γιώργο, χρειάζομαι βοήθεια. Μου φέρνεις τη σκούπα σε παρακαλώ;»

Δείξτε του με το παράδειγμά σας

Παρουσιάσετε συνοπτικά στο παιδί σας πώς να κάνει την δουλειά. Με μικρά παιδιά, είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό χωρίς να μιλάτε, καθώς μπορεί να έχουν πρόβλημα να παρακολουθούν και να ακούν ταυτόχρονα. Αυτό το ονομάζουμε «σιωπηλό μάθημα».

Κάντε ένα βήμα πίσω και παρατηρήστε

Αφού δείξατε πως θα γίνει η δουλειά, προσπαθήστε να αντισταθείτε στην επιθυμία να διορθώσετε το πώς το κάνει ή να ξανακάνει γρήγορα αυτό που έχει κάνει. Πιθανότατα δεν θα τα κάνει τέλεια στην αρχή, και αυτό είναι ok. Το σημαντικό είναι ότι το παιδί σας βοηθά (και τελικά, η βοήθειά του είναι αυτή που θα είναι πραγματικά χρήσιμη για το ίδιο).

Πηγή: themamagers.gr

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.