Scroll Top
Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί
pexels-monstera-5063281

Η κοινωνικότητα του παιδιού καλλιεργείται και αναπτύσσεται σταδιακά. Ασφαλώς όπως καθε γονιός που θέλει το καλύτερο για το παιδί του έτσι και εσείς θέλετε το παιδί σας να είναι κοινωνικό και να μπορεί να απολαύσει τις πρώτες του συναναστροφές και τις πρώτες του φιλίες.

Πώς όμως μπορείτε να συμβάλλετε εσείς σε αυτό;

Διδάξτε στο παιδί σας φιλικές συμπεριφορές

Ένα σημαντικό μάθημα για το παιδί σας μπορεί να είναι να σας βλέπει να κάνετε ευγενικές πράξεις για έναν δικό σας φίλο. Οι εμπειρίες που μαζεύουν τα παιδιά από το σπίτι εκτείνονται και στις σχέσεις τους στον έξω κόσμο.

Οι φίλοι του παιδιού σας πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι

Αφήστε το παιδί σας να καλέσει τους φίλους του στο σπίτι. Κάντε τα υπόλοιπα παιδιά να νιώθουν ευπρόσδεκτα στο σπίτι σας, και αυτό θα βοηθήσει πολύ το παιδί σας όσο οι φιλίες του ωριμάζουν και αναπτύσσονται. Επιπλέον, έτσι θα γνωρίσετε καλύτερα τους φίλους του παιδιού σας, και θα υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Αντίστοιχα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει ότι, σε περίπτωση που το επιθυμήσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλέσει στο σπίτι τους φίλους του.

Βοηθήστε το παιδί σας με όποια προβλήματα προκύπτουν

Οι παρεξηγήσεις στις παιδικές (και όχι μόνο) φιλίες είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Το παιδί σας μέσα από αυτές θα μάθει να διαχειρίζεται διάφορα συναισθήματα. Ο ρόλος σας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να είναι παρεμβατικός. Πόσο μάλλον, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να διδάξετε στο παιδί σας πως κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές, και να συζητήσετε για το πρόβλημα που προέκυψε.

Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τους φίλους τους

Εκτός από την περίπτωση που το παιδί σας βρίσκεται σε κίνδυνο, ή επηρεάζεται με εμφανώς αρνητικό τρόπο, πρέπει να το αφήνετε να διαλέγει τους φίλους τους. Η αλληλεπίδρασή του με διαφορετικά άτομα θα σχηματίσει το πώς βλέπει τον κόσμο, και θα οξύνει την κρίση του όσον αφορά τους ανθρώπους. Αν είστε σίγουροι πως κάποιος φίλος του παιδιού σας εμφανίζει προβληματική συμπεριφορά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο σχολείο, ώστε να μάθετε περισσότερα, ή να μιλήσετε ευθέως στο παιδί για τις ανησυχίες σας. Προσοχή, όμως: τα περισσότερα παιδιά δεν πρόκειται να αντιδράσουν θετικά αν έρθουν αντιμέτωπα με απόλυτη συμπεριφορά από τον γονέα τους.

Προσέξτε τα πειράγματα και το bullying

Τα πειράγματα είναι φυσιολογικό κομμάτι της παιδικής ηλικίας, αλλά όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και αρχίζουν να μπαίνουν στην προεφηβεία, μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι πιο επικίνδυνο. Διδάξτε στο παιδί σας ότι δεν είναι σωστό να φερόμαστε άσχημα στους άλλους, και ότι ταυτόχρονα δεν δεχόμαστε να μας φέρονται άσχημα. Παρ’ όλα αυτά, αν το παιδί σας δεχθεί σωματική βία ή απειλές από άλλο παιδί, είναι αποδεκτό να επικοινωνήσετε με τον γονέα του άλλου παιδιού, και να προσπαθήσετε να λύσετε το ζήτημα με ευγένεια.

Μεγαλώστε τον κοινωνικό κύκλο του

Είναι σημαντικό για παιδιά να μάθουν να εξοικειώνονται με τα νέα πρόσωπα και με τον πολύ κόσμο και τα λεγομενα playdates είναι ο ιδανικός τρόπος. Ακόμα και αν νο μίζετε ότι το μωρό σας είναι ακόμα μικρό για playdate, η συνύπαρξη σε τέτοιες παρέες, μόνο οφέλη έχει για αυτό.

Δείξτε του στοργή

Αυτό πιθαντότατα να το κάνετε έτσι και αλλιώς, αλλά για να το γνωρίζετε σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά που δέχονται αγάπη και στροργή από τους γονείς τους, φαίνεται ότι κάνουν πιο εύκολα φίλους.

Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση

Αναρωτηθείτε πριν απ’ όλα: είστε οι ίδιοι όντα κοινωνικά και, αν ναι, έχει γίνει η κοινωνικότητά σας βίωμα στο παιδί; Δεν αρκεί να έχει γίνει το παιδί μάρτυρας κάποιων κοινωνικών σας στιγμών. Αυτό που δίνει πραγματικά ώθηση στο παιδί, είναι το να βλέπει τους γονείς του να επικοινωνούν υγιώς με άλλους ανθρώπους, φίλους ή αγνώστους τους. Δείξτε στο παιδί τη σημασία της φιλίας και της επικοινωνίας και τις κοινωνικές δεξιότητες της άνεσης, της ευγένειας και της ζεστασιάς.

Τονώστε την αυτοπεποίθησή του

Η έλλειψη κοινωνικότητας του παιδιού μπορεί, μεταξύ άλλων, να οφείλεται και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει τα άλλα παιδιά φοβικά, τότε το ζητούμενο είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του. Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε κάθε τύπου επίτευγμα και δείξτε σεβασμό στον τρόπο που βιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Με αγάπη, υπομονή και επιβράβευση μπορείτε να κάνετε το μικρό σας να νιώσει καλύτερα απέναντι στον εαυτό του.

Μήπως νιώθει απόρριψη;

Εξετάστε το ενδεχόμενο το παιδί σας να έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο φόβου και απόρριψης. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, δεν είναι δημοφιλές στο σχολείο ή τον κύκλο δραστηριοτήτων του, ίσως νιώθει έντονα ότι το έχουν απορρίψει. Ανιχνεύστε με διακριτικές ερωτήσεις το πώς νιώθει και συζητήστε για τα προβλήματά του. Αν ανακαλύψετε ότι το κοροϊδεύουν, εξηγήστε του ότι το ύψος/ το βάρος/ το σχήμα του προσώπου είναι μία πολύ μικρή πτυχή του εαυτού του και ότι έχει δεκάδες χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό και ελεύθερο.

Ομαδικές δραστηριότητες

Επίσης βοηθητικό θα ήταν το να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες. Προτείνετε με ενθουσιασμό να τον/την γράψετε σε ένα ομαδικό άθλημα, σε μια σχολή χορού, σε ένα εργαστήρι ζωγραφικής ή σε ένα ωδείο. Στην περίπτωση που το παιδί νιώσει ανασφάλεια ή άγχος με το καινούριο περιβάλλον, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε στη διαδικασία να το πιέσετε.

 

Πηγές: mama365.gr iatronet.grmothersblog.gr .

Leave a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.